Korai történelem
Kis mennyiségben használták, így kevés maradvány maradt fenn. A fűszer-kereskedelem az indiai szubkontinensen és a Közel-Keleten i. e. 2000-re fejlődött ki a fahéj a fekete bors kereskedelmével, Kelet-Ázsiában más fűszernövényekkel és a borssal. A fűszerekről szóló legkorábbi írásos feljegyzések az ókori egyiptomi, kínai és indiai kultúrákból származnak.
Az egyiptomiak gyógynövényeket használtak a konyhában is és a mumifikáláshoz. Az ókori egyiptomi orvosi gyakorlat ismertetése, az i. e. 1550-ből származó Ebers-papirusz mintegy nyolcszáz különböző gyógynövény használatát és számos gyógyászati eljárást ír le, amelyek köményt, koriandert, édesköményt, fokhagymát, mentát, hagymát, borsmentát, mákot és vöröshagymát tartalmaztak. A hagyma és a fokhagyma különösen fontos volt Egyiptomban, a Kheopsz-piramis építőmunkásai hagymát és fokhagymát fogyasztottak az egészség és az állóképesség megörzésére, és Tutanhamon király sírjában fokhagyma gerezdeket találtak. Néhány ókori egyiptomi még fokhagyma gerezdekből készült fafigurákat is elhelyezett a sírjaiban, hogy biztosítsa az ízletes és egészséges túlvilágot. Az egyiptomiak szívesen ízesítették ételeiket kardamommal és fahéjjal, amelyeket Etiópiából szereztek be.
Az ősi ékírásos feljegyzések feljegyezték a fűszerek és gyógynövények használatát Mezopotámiában, a termékeny Tigris és Eufrátesz völgyekben, ahol számos aromás növény volt ismert. Az i. e. 3. évezredből származó sumer orvosi irodalom agyagtáblái különféle illatos növényeket említenek, köztük a kakukkfüvet. A szegfűszeget már i. e. 1700-tól használták Mezopotámiában. Egy ékírásos tekercs, melyet Asszíria királya (i. e. 668-633) jegyzett le, aromás növények hosszú listáját jegyezte fel, mint például a kakukkfű, szezámmag, kardamom, kurkuma, sáfrány, mák, fokhagyma, kömény, ánizs, koriander, szilfium, kapor és mirha. Az ókori asszírok is használták a szezámmagot növényi olajként. II. Merodák-Baladan (i. e. 721-710) babilóniai király 64 különböző növényfajt termesztett királyi kertjében. Feljegyzéseket vezetett számos fűszer- és gyógynövény, például a kardamom, a koriander, a fokhagyma, a kakukkfű, a sáfrány és a kurkuma termesztéséről. Babilónia vallásában egy ősi holdistenről volt szó, aki a gyógynövényeket felügyelte. A gyógynövények erős részeit nem tetézték napfényben, és holdfényben takarították be. A hagyma, a fokhagyma és a mogyoróhagyma az i. e. 6. századra népszerű fűszerré vált Perzsiában. Kürosz király (i. e. 559-529) feljegyzései 395 000 csokor fokhagyma nagykereskedelmi vásárlását jegyezték fel. A perzsák illóolajokat is állítanak elő rózsákból, liliomokból, korianderből és sáfrányból.
I. e. 1000-re Kínában, Koreában és Indiában már gyógynövényeken alapuló gyógymódok léteztek. A korai felhasználásuk a mágiához, az orvostudományhoz, a valláshoz, a hagyományokhoz és a tartósításhoz is kapcsolódott. Indonéz kereskedők utaztak Kínába, Indiába. Szerecsendiót és szegfűszeget hoztak Kínába a Molukkákról. Anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy a kínai udvaroncok az i. e. 3. században szegfűszeget hordtak a szájukban, hogy édes legyen a leheletük, amikor a császárhoz szóltak. Az 5. században a gyömbérnövényeket cserépben termesztették, és hosszú tengeri utakon szállították Kína és Délkelet-Ázsia között, hogy friss élelmiszert biztosítsanak és megelőzzék a skorbutot. Az indiaiak az olyan fűszereket és gyógynövényeket, mint a fekete bors, a fahéj, a kurkuma és a kardamom évezredek óta használják étkezési és egészségügyi célokra. Sushruta, egy ókori sebész (kb. i. e. 4. században), fehér mustárt és más aromás növényeket használt az ágyneműben, hogy elűzze a rosszindulatú szellemeket. Szezámmagból készült borogatást is alkalmazott a műtét utáni sebekre, amely valószínűleg fertőtlenítőként működött. Csaraka (1. század) és Szusruta II (2. század) orvosi írásai fűszerekre és gyógynövényekre hivatkoznak. A Sushruta (egymásik) fűszereket és gyógynövényeket, fahéjat, kardamomot, gyömbért, kurkumát és borsot is használt gyógyító célokra. A fűszereket, mint a kardamom, a gyömbér, a fekete bors, a kömény és a mustármag, az ókori gyógynövényekben különféle egészségügyi előnyök miatt is használták. A gyógyászatban a fűszereket, például a szegfűszeget és a kardamomot bételdió levelekbe csomagolták, és étkezés után rágcsálták, hogy fokozzák a nyáltermelést és segítsék az emésztést.
A Közel-Keleten és Afrika keleti partvidékén az arab kereskedők megkönnyítették az útvonalak kiépülését Indián keresztül. Alexandria, az egyiptomi kikötőváros vált a fűszerek fő kereskedelmi központjává. A fűszerút Japán partvidékétől Kínán és Indonézia szigetvilágán keresztül haladt, Indiát érintve egészen a Közel-Keletig, ahol viszont már Arábia kereskedői irányították a fűszerek Európába történő szállítását.
A középkorban az olasz köztársaságok, Velence és Genova uralták az Európa és í Közel-Kelet, Ázsia közötti fűszer kereskedelmet, az útvonalak az Indiai-óceánon és a Jóreménység-fokon keresztül haladtak.Az európai fűszer-kereskedelem előtti legfontosabb felfedezés a monszunszelek voltak (i. u. 40 körül). A történészek úgy vélik, hogy a délkelet-ázsiai Banda-szigetekről származó szerecsendió az i. e. 6. században került Európába. A fűszereket kezdetben kereskedelmi célra használták, a Római Birodalom idején kereskedelmi útvonalakat építettek ki Arábiával. A kereskedők kassziát, fahéjat és más fűszereket szállítottak, és szándékosan titokban tartották termékeik származási helyeit. A szándék azért volt, hogy monopolhelyzetbe kerüljenek a fűszer-kereskedelemben. A arabok történeteket találtak ki arról, hogyan szerezték be a fűszereket, magas szinten tartották a fűszerek értékét. Több évszázadon át titokban tartották az eredetet mind az ókori görög, mind az ókori római civilizációk elől, egészen az i. sz. 1. századig, amikor Plinius római tudós összefüggésbe hozta az arab történeteket az árinflációval. Ahogy idősebb Plinius is írt róla, a rómaiak már az i. sz. 1. században fogyasztottak szegfűszeget.
Mohamed (i. u. 570-632) a Koránban fektette le az iszlám alapelveit, és társtulajdonosa volt egy olyan üzletnek, amely mirhát, tömjént és ázsiai fűszereket árult. Mohamed halálát követő négy évszázadon át követői (mohamedánok) virágzó civilizációt hoztak létre, koruk kiemelkedő tudósai voltak. Fejlesztették a virágillatok kinyerésének folyamatát a virágokból és gyógynövényekből, és technikákat dolgoztak ki az illóolajok lepárlására aromás növényekből. Később (az i.u. 9. század körül) az arab orvosok fűszereket és gyógynövényeket használtak szirupok és ízesítő kivonatok előállítására.
A középkor korai szakaszában (még a keresztes hadjáratok előtt) az ázsiai fűszerek Európában drágák voltak, és főként a gazdagok használták őket. Egy font sáfrány ugyanannyiba kerül, mint egy ló; egy font gyömbér, annyi, mint egy juh; 2 fontnyi szerecsendió-virág annyi, mint egy tehén. Egy 1393-ból származó germán ártábla egy font szerecsendiót 7 hizlalt ökör értékének tekint. A fekete borsot, valamint más fűszereket és gyógynövényeket, gyakran használták pénzforrásként. A kelet-európaiak 10 font borsot fizettek azért, hogy kereskedhessenek a londoni kereskedőkkel. Európa-szerte a borsszemeket elfogadták fizetőeszközként.
A keleti fűszertermesztőktől a nyugat-európai fogyasztókhoz tartó hajózás fokozatosan felváltotta a szárazföldi fűszerutakat, amelyeket korábban a közel-keleti arab karavánok tettek lehetővé. Az egzotikus fűszerek és gyógynövények iránti kereslet elősegítette a felfedező utakat. Az európaiak új tengeri útvonalak utáni kutatása a keleti fűszerekben gazdag régiókba, mint például India és a Fűszer-szigetek, Kolumbusz és da Gama útjaihoz vezetett. A fűszer-kereskedelem hatalmas vagyont termelt a különböző birodalmak és kereskedőcsaládok számára, gazdasági növekedést és politikai hatalmi harcokat váltva ki.
Érdekesség: Amikor Róma a Földközi-tengert is meghódította, ami a kalózok legyőzését jelentette, nem volt szüksége a tovább nagy csatahajókra. Közepes méretű gyors, döfőorros liburnákat használtak. Teherszállításra, személyszállításra és hadi- és futárhajóként is alkalmas volt. A liburnák neve, és építése egy dalmáciai liburnusz törzstől származik, és egy gálya féle, fenékgerendás, de gerinc nélkül épített hajó volt. Először a palánkokat erősítették össze, és csak utána a hajóbordákat. A hajóépítési mód fenn maradt a portugál Tengerész Henrik idejéig, az 1400-as évek elejéig. Tengerész Henrik- az afrikai arany eredetét keresve- felderítette óceáni hajóival Ny-Afrika partjait. A hosszú utakra sok élelmet, vizet, és akkor még vetőmagvakat (!) is kellett magukkal vinni, ha messzire mentek, akkor vetettek-arattak. A hajógerincre épített hajók kb. fele olyan súlyúak, mint az oldalpalánkokra épített hajók. A gerinces hajók sok készletet, árut tudtak szállítani, és az óceáni hullámok ellen magas oldalfalakkal építették a hajókat, evezők nélkül. Tengerész Henrik hajóit úgy ismerjük, mint az első tős felfedező utak hajóit, és az első gerinces hajókat a földrajzi felfedezések korában, a 15. és 16. századokban.

Illír-római gyors és döfőorros liburna, teherszállításra, személyszállításra és hadi- és futárhajóként is használták
(https://ferrebeekeeper.wordpress.com/tag/liburna/)
A fűszereket az Ószövetségben is említik, a Teremtés könyvében Józsefet testvérei eladták rabszolgának fűszerkereskedőknek. A Kivonulás könyvében a mannát úgy írják le, hogy megjelenésében hasonló a korianderhez. Az Énekek Énekében valaki sok sáfrányhoz, fahéjhoz és más fűszerekhez hasonlítja kedvesét. Az Énekek Énekében számos kulináris fűszert említenek, köztük a fahéjat és a sáfrányt. I. e. 1000-ben Sába királynő meglátogatta Salamon királyt Jeruzsálemben, és felajánlott neki „120 mérő aranyat, sok fűszert és drágakövet” Az Újszövetség a vallásos tizedről beszél, amely „a fűszerekből – mentából, kaporból és köményből – egy tized” (Máté 23:23).
Fűszerek az Ókori Görögországban és az ókori Rómában
Az ókori görögök keleti fűszereket (például borsot, kassziát, fahéjat és gyömbért, https://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Roman_cuisine) importáltak a Földközi-tenger térségébe, és sok, a szomszédos országokban termelt fűszert is fogyasztottak. A kömény és a mák kenyérhez, az édeskömény ecetes mártásokhoz, a koriander, mint étel- és borízesítő, valamint a menta, mint húsmártások ízesítője volt. A fokhagymát a vidéki emberek széles körben használták a főzés során. Az ókori görögök petrezselymet és majoránnát viseltek koronának az ünnepeiken, hogy megelőzzék a részegséget.
A fűszerek és gyógynövények fontos szerepet játszottak az ókori görög orvostudományban.
Hippokratész (i. e. 460-377) fűszerekről és gyógynövényekről írt, többek között sáfrányról, fahéjról, kakukkfűről, korianderről, mentáról és majoránnáról. Megjegyezte, hogy nagy gondot kell fordítani a gyógynövények gyógyászati célú előkészítésére. A Hippokratész által használt 400 gyógynövény közül legalább a fele ma is használatban van. Nagyjából 500 évvel később Theophrastus (i. e. 372-287), akit néha a „botanika atyjaként” is emlegetnek, két könyvet írt, amelyekben több mint 600 fűszer- és gyógynövényismeretét foglalta össze. A görög orvos, Dioszkoridész (i. u. 40–90) megírta a De Materia Medica című művét, amelyet több mint 1500 éven át használtak botanikai és orvosi ismeretek gyakorlójaként mind Keleten, mind Nyugaton. A gyógymódok a fűszerek és gyógynövények kiterjedt katalógusán alapultak, és szisztematikusabbak voltak, mint elődei, akik a mágiára és a babonára alapozták gyógymódjaikat.
Az ókori Rómában a fűszereket a főzésben, az illatszerkészítésben és még az orvostudományban is használták. A legnépszerűbb fűszerek közé tartozott a bors, amely annyira értékes volt, hogy „fekete aranyként” ismerték, valamint a gyömbér, a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió és a kurkuma. A helyi gyógynövényeket, mint például a bazsalikomot, rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet, metélőhagymát és babérlevelet is gyakran használták. Menta és oregánó: a gyógynövényeket friss, hűsítő és csípős ízek hozzáadására is használták. A rómaiak a fűszerek és gyógynövények pazarló felhasználói voltak. Az ókori Rómában fűszeres vizes borokat ittak, és a fűszerillatú balzsamok és olajok népszerűek voltak a fürdés utáni használatra. Mivel a fűszereket egészségügyi eszköznek tekintették, borogatásokban és gyógyító tapaszokban is használták őket. Amikor a Római Birodalom kiterjedt az Alpok északi oldalára, az ott élő gótok, vandálok és hunok keletről megismerkedtek a borssal és más fűszerekkel, használták a köményt, a hagymát, a rozmaringot és a kakukkfüvet.
A Római Birodalom 117-ben, Traianus császár uralkodása idején nyerte el legnagyobb kiterjedését, beleértve a mai Magyarország területére eső Pannoniát is. A rómaiak rengeteg olyan kultúrnövényt – fűszereket, gyümölcsfákat, gabonaféléket, zöldségeket - honosítottak meg és terjesztettek szerte a birodalom területén, amelyek azóta is az európai gasztronómia alappilléreit jelentik. A legfontosabb fűszernövények között érdemes kitérnünk a petrezselyemre, a kaporra, a hagymafélékre (póréhagyma, fokhagyma, vöröshagyma) és az édesköményre, de nekik köszönhetjük az olyan mediterrán alapfűszereket is, mint a bazsalikom, a szurokfű (oregánó), a rozmaring vagy a kakukkfű. Szintén a legfontosabb zöld fűszerek közé tartozik a citromfű, a menta, a majoránna, a tárkony, illetve a bársonyos levelű zsálya is. Ezeket a zöld fűszereket a későbbiekben a kolostorkertekben is termesztették, azonban az egyszerűbb háztáji kiskertekben, sőt, fajtától függően még vadon is lehetett találkozni velük.

Érdekesség: A szegfűszeget már i. e. 1700-ban Mezopotámiában is használták, de az ókori indiai és kínai kultúrákban is nagyra értékelték. A kínai konyha ismerte a chili paprikát is, amely eredetileg gyógynövényként használt fűszerkeverék volt (https://www.mccormickscienceinstitute.com/resources/history-of-spices). A bors, az egyik legkorábbi, Kelet és Európa között kereskedett árucikk, a „fűszerek királyaként” volt ismert, és a középkorban bérleti díjként, hozományként és adóként használták. Az indiai fekete bors vagy a kurkuma az ókorban és a középkorban is valódi luxuscikknek minősültek: sokszor még az aranynál is drágábban mérték ezeket, fizetőeszközként is megállták a helyüket, a velük ízesített lakoma pedig a legmagasabb szintű státusszimbólumok közé tartozott. A fahéjat évszázadok óta használják a főzésben és a hagyományos orvoslásban, és az egyik első fűszer volt, amely eljutott a Földközi-tengerre.